Μεγάλη η ανταπόκριση στο Σεμινάριο για την ποιότητα
των φυσικών υδάτων της Ζακύνθου

 

Το βράδυ της Κυριακής 3 Φεβρουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το Σεμινάριο με θέμα «Ποιότητα των φυσικών υδάτων και διαχείριση των υγρών αποβλήτων της Ζακύνθου», το οποίο διοργανώθηκε από το Τμήμα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος & Οικολογίας (ΤΠΟ) του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Η οργάνωση του σεμιναρίου έγινε στα πλαίσια του προγράμματος «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» και έρχεται να προστεθεί σε μία ήδη μακρά σειρά πετυχημένων δράσεων και πρακτικών.

Κύριοι ομιλητές του σεμιναρίου ήταν ο Αν. Καθηγητής και Επιστημονικός Υπεύθυνος της συγκεκριμένης δράσης Διονύσιος Κουλουγλιώτης και η επί πτυχίω φοιτήτρια Γερασιμίνα Κονιδάρη, ενώ προλόγισε ο Προϊστάμενος του Τμήματος ΤΠΟ Επ. Καθηγητής Αναστάσιος Καλημέρης.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν σχετικά με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης ερευνητικής προσπάθειας, που αφορούσε τη συστηματική εκτίμηση των βασικών ποιοτικών χαρακτηριστικών των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της Ζακύνθου. Ο κύριος όγκος της έρευνας πραγματοποιήθηκε με την καθοδήγηση της Δρος Αδαμαντίας Καμπιώτη, ενώ ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται να γίνει και στη συνεισφορά της Δρος Χριστίνας Τόκη και των φοιτητριών του τμήματος ΤΠΟ Γερασιμίνας Κονιδάρη και Αναστασίας Κολοκοτσά.

Μετά το τέλος της παρουσίασης, ακολούθησε συζήτηση που αφορούσε διάφορα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας, όπως η ύπαρξη κάποιων περιπτώσεων με αυξημένη συγκέντρωση αμμωνίας, η σχετικά αυξημένη σκληρότητα των υδάτων, καθώς και ενδείξεις για διείσδυση του θαλασσινού νερού στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα σε κάποια τμήματα του νησιού. Το σεμινάριο παρείχε μεταξύ άλλων ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τα υδρολογικά χαρακτηριστικά της Ζακύνθου, καθώς και για τις πιθανές μεθόδους επαναχρησιμοποίησης υδάτων συγκεκριμένων κατηγοριών (π.χ. απόνερα ντους και νεροχύτη) για διάφορες χρήσεις (π.χ. πότισμα κήπου).

Η ενθουσιώδης ανταπόκριση του κοινού, και η ενεργός συμμετοχή του στη συζήτηση που ακολούθησε, ανανεώνει το κίνητρο για συνέχιση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου μας, προκειμένου να υπηρετήσουμε το στόχο της δημιουργίας μίας κοινωνίας επιστημονικά εγγράμματων πολιτών, ικανών να συμμετέχουν με υπευθυνότητα σε όλες τις δημόσιες συζητήσεις και αποφάσεις που αφορούν την επιστήμη και την τεχνολογία και οι οποίες επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής και τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης και της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης.

seminario_poiotita_idatwn22

seminario_idatwn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

logo_epeedbm-2012