Σπερμώ: Συνάντηση για Ανταλλαγή Σπόρων στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

 

sinantisi_spermo_1

sinantisi_spermo_2

Στις 28 Ιανουαρίου 2013, η πρωτοβουλία πολιτών για τη διατήρηση των τοπικών ποικιλιών και σπόρων συναντήθηκε στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με σκοπό την ανταλλαγή σπόρων. Μετά από πρόταση του Μάκη Δαναλάτου, η ομάδα απέκτησε το όνομα Σπερμώ. Κατά τη μυθολογία, η Σπερμώ ήταν κόρη του βασιλέα της Δήλου, η οποία προστάτευε τους καρπούς (δημητριακά).

Οι παρευρισκόμενοι έδωσαν και έλαβαν σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες όπως η φακή της Μολούς, ο αρακάς της Παλικής, η πισάρα, η ντόπια τομάτα και πολλά άλλα κηπευτικά. Διαπιστώθηκε πως πάμπολλοι επαγγελματίες και ερασιτέχνες κηπουροί της Κεφαλονιάς διατηρούν σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών, όμως για πρώτη φορά συναντήθηκαν στον ίδιο χώρο ώστε να μπορέσουν να ανταλλάξουν γενετικό υλικό.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης που επακολούθησε αποτέλεσε ο ρόλος και οι πρωτοβουλίες τις οποίες καλείται να αναλάβει η ομάδα σε συνεργασία με το Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων για τη διατήρηση του παραδοσιακού γενετικού υλικού. Οι παρευρισκόμενοι εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για την διατήρηση των τοπικών ποικιλιών και κάλεσαν την κα Ειρήνη Κατσαλήρου ως εκπρόσωπο του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Τμήματος να μεσολαβήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, ζήτησαν από το Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων να μπορεί να εξυπηρετεί τους πολίτες διεξάγοντας εδαφολογικές αναλύσεις, μια που η Κεφαλονιά δεν διαθέτει άλλο εδαφολογικό εργαστήριο πλην του ΤΕΙ.

Τα μέλη της πρωτοβουλίας συμφώνησαν σε μια επόμενη συνάντηση, κατά την οποία οι γεωπόνοι της ομάδας θα διδάξουν τεχνικά θέματα όσον αφορά την καλλιέργεια των τοπικών ποικιλιών, με έμφαση στη διαιώνιση του πολλαπλασιαστικού υλικού.

Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την πρωτοβουλία ή θέλουν να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή τοπικών σπόρων, μπορούν να επικοινωνούν:

Από το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Ειρήνη Κατσαλήρου: 26710-26270, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Άρης Γεράκης: 6939574942, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Από την ομάδα «Σπερμώ»

Ευαγγελία Ψωμουλιά: 2671026634,  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Γεράσιμος Δαναλάτος: 6977794024, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Μαρία Ταραζή:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Βαγγέλης Βαρδαραμάτος:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Μαρία Ποταμιάνου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.