Δημιουργία Κέντρου Καλλιτεχνικής Δημιουργίας και Εκπαίδευσης

 

Σκοπός: Η περαιτέρω διάχυση της πολιτισμικής κληρονομιάς των Ιονίων Νήσων, η προσέλκυση καλλιτεχνών και η αναβίωση της εικαστικής δημιουργίας στην περιοχή. Στο επίκεντρο βρίσκεται το έργο και η ζωή του Κωνσταντίνου Παρθένη (1878-1967), που έζησε κατά τις αρχές του 20ού αιώνα στην Πεσσάδα της Κεφαλονιάς, η ανάδειξη και προβολή του πολιτιστικού πλούτου των Ιονίων Νήσων στους χώρους της ζωγραφικής και της γλυπτικής, καθώς και η ανάδειξη του έργου ζώντων καλλιτεχνών από τα Επτάνησα. Απώτερος σκοπός είναι το έργο να αποτελέσει «κυψέλη» για προσέλκυση φοιτητών, καλλιτεχνών κ.λπ. στον τομέα του πολιτισμού, ενώ θα τεθούν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία καλλιτεχνικού εργαστηρίου, του Κέντρου Καλλιτεχνικής Δημιουργίας –για το οποίο ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί υπάρχον κτίριο, κατόπιν μικρών παρεμβάσεων καλλωπισμού– με την παράλληλη κινητοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ενίσχυση και προβολή του εκπαιδευτικού ρόλου του Κέντρου.

Φιλοδοξία είναι το Κέντρο να αποτελέσει πόλο έλξης για τους φιλότεχνους από όλη τη χώρα (κατά τα πρότυπα ενδεχομένως της Άνδρου και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης) και τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής, ενώ τα καλοκαίρια θα μπορεί να εξελίσσεται σε ένα διαρκές εργαστήριο κατάρτισης, εκπαίδευσης και εφαρμογής για τους φοιτητές του Τμήματος Προστασίας και Συντήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ή της ΑΣΚΤ.

Ως προς τον Κ. Παρθένη, θα συγκεντρωθούν τεκμήρια για το έργο και τη ζωή του (πίνακες ζωγραφικής, προσωπικά είδη κ.λπ.) και θα γίνει προσπάθεια αποτύπωσης της οικίας όπου ζούσε και η οποία έχει καταστραφεί ολοσχερώς από το σεισμό της Κεφαλονιάς, προκειμένου να προχωρήσει η ψηφιακή αναπαράσταση του συνόλου του οικήματος. Επιπλέον θα διερευνηθούν τα έργα των εν ζωή ζωγράφων με καταγωγή από την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα για την όσο το δυνατό αναλυτικότερη καταγραφή, παρουσίαση και ανάδειξη στο Πανελλήνιο, καθώς και των παραδοσιακών έργων της επτανησιακής τέχνης (ζωγραφική και γλυπτική), προκειμένου να αυξηθεί το ενδιαφέρον της σύγχρονης τοπικής κοινωνίας και των μαθητών των τοπικών σχολείων για την καλλιτεχνική δημιουργία.

Επιπλέον, θα επιδιωχθεί η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου των Επτανήσων εντός του νησιωτικού χώρου, πανελλαδικά, αλλά και διεθνώς για την προσέλκυση τουρισμού με πολιτιστικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Τα αποτελέσματα του έργου θα χρησιμοποιηθούν και συμπληρωματικά προς τις υπόλοιπες προτάσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος με αντικείμενο τον πολιτιστικό πλούτο των Επτανήσων, με σκοπό τον εμπλουτισμό  και την πληρέστερη ικανοποίηση των σκοπών τους.

 

Συνεργαζόμενα Τμήματα – Ιδρύματα

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Εθνική Πινακοθήκη

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας

 

 

Ιστοσελίδα Κέντρου Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Κ. Παρθένης

 

Έκδοση Λευκωμάτων / Βιβλίων :

α. «Η Τέχνη της Επτανησιακής Σχολής 18ος – 19ος αι.»

β. «Δημόσια Γλυπτική στα Επτάνησα. Ζάκυνθος, Κεφαλονιά-Ιθάκη, Λευκάδα»

eptanisiaki_logo gliptiki_logo

 

 

Σχετικές Εκδηλώσεις και Ανακοινώσεις