Εναρκτήριος χαιρετισμός της Επιστημονικής Υπεύθυνης του Θερινού Σχολείου κ. Χριστίνας Μπενέκη

 

 

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ 1ου ΘΕΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ ΝΕΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αργοστόλι, 22 Αυγούστου 2011

Εναρκτήριος χαιρετισμός της Επιστημονικής Υπεύθυνης του Θερινού Σχολείου
κ. Χριστίνας Μπενέκη

 


Αξιότιμες Κυρίες και Αξιότιμοι Κύριοι,

Με ειλικρινές αίσθημα χαράς, έχω την τιμή να παρουσιάσω ως Επιστημονική Υπεύθυνη και Συντονίστρια το πρώτο Θερινό Σχολείο για τη Διοίκηση των Μέσων Ενημέρωσης με έμφαση στα Νέα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας που διοργανώνουν τα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας και Τεχνολογίας Ήχου & Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με τη συνεργασία του Παντείου Πανεπιστήμιου και του Πανεπιστημίου Stirling. Είναι τιμή μας που έχουμε ομιλητές διακεκριμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες έρευνας και δράσης.

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Πάνω από 30 χρόνια πριν, ο αμερικανός κοινωνιολόγος Ντάνιελ Μπελ παρατήρησε ότι στην επερχόμενη εποχή «ο έλεγχος στις υπηρεσίες επικοινωνίας θα είναι πηγή εξουσίας και η πρόσβαση στην επικοινωνία θα είναι προϋπόθεση ελευθερίας». Ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν Φρανσουά Λιοτάρ έκανε ακόμα πιο αυστηρή την παρατήρηση του Μπελ, υποδεικνύοντας ότι «όλο και πιο πολύ, το κεντρικό ζήτημα είναι ποιος θα έχει πρόσβαση».

Είναι κοινός τόπος ότι, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, η πληροφορία, η οικονομία, η εικόνα, τα δίκτυα έχουν πλέον ως πεδίο ολόκληρο τον πλανήτη. Από το αλέτρι του Ησίοδου, γνωστή εικόνα της ελληνικής υπαίθρου μέχρι τη δεκαετία του ’60, εισήλθαμε στη σύγκλιση ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεπικοινωνιών, καλωδιακής τηλεόρασης, ραδιοφώνου, εκδόσεων και ψυχαγωγίας σε έναν ολοκληρωμένο ιστό επικοινωνιών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ψήφισμα της 7ης Σεπτεμβρίου 2010) επισημαίνει πως η εμφάνιση νέων εργαλείων ενημέρωσης έχει μεταβάλει το σύνολο των επαγγελμάτων του τομέα της δημοσιογραφίας και της βιομηχανίας των μέσων ενημέρωσης, οδηγώντας σε επανεξέταση της παραδοσιακής του προσέγγισης στο επάγγελμα και επιτρέποντας στον καθένα να δημιουργεί και να διαδίδει περιεχόμενο μέσω ιστολογίων. Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν καταστεί κεντρικό χαρακτηριστικό του Web 2.0, μεταβάλλοντας τις συνήθειες και προσδίδοντας νέα διάσταση στην ειδησεογραφική ενημέρωση, καθώς ολοένα περισσότεροι δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν τα δίκτυα αυτά ως πηγή πληροφοριών ή για τη διάδοση πληροφοριών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επίσης υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαίο τα δημόσια μέσα ενημέρωσης να υιοθετήσουν επικοινωνιακές πρακτικές βασιζόμενες στα νέα μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να ενισχύσουν την αξιοπιστία τους μέσω της άμεσης συμμετοχής του κοινού.

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα εν συντομία να σκιαγραφήσω το περιεχόμενο του Θερινού Σχολείου.

Όπως και ο τίτλος προϊδεάζει, πρόκειται για τη λειτουργία ενός Θερινού Σχολείου για τη Διοίκηση των Μέσων Ενημέρωσης και τις αλλαγές του επιχειρηματικού μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης των νέων ψηφιακών μέσων και των συμμετοχικών κοινωνικών δικτύων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα νέα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας και στις νέες συνεργατικές πλατφόρμες του Web 2.0 και τις δυνατότητες για νέες μορφές εργασίας, δημιουργίας και καινοτομίας. Οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν τις ανακατατάξεις που σημειώνονται σε διεθνές και τοπικό επίπεδο στον τομέα των παραδοσιακών και των ψηφιακών μέσων, τα νέα υβριδικά οργανωσιακά και επιχειρηματικά μοντέλα, τη διαχείριση των αλλαγών, καθώς και τον εντοπισμό ευκαιριών για δυναμική ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα αποτελείται από 60 ώρες διαλέξεων κατανεμημένες σε 10 ημέρες, σε συνδυασμό με 4 ανοιχτές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο Κέφαλος στις 22, 25, 27, 29 Αυγούστου με τους ακόλουθους τίτλους: «Οι επιπτώσεις των ΜΜΕ στην ψυχική υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων», «Δημοσιογράφοι, δεν σας ανήκει ο Τύπος: Η αίθουσα σύνταξης την εποχή του Διαδικτύου», «Ο ρόλος των τοπικών ΜΜΕ στη νέα ψηφιακή εποχή», «Η εικόνα της οικονομικής κρίσης στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ». 

Κυρίες και κύριοι,

Η υλοποίηση του Θερινού Σχολείου έχει ως βασικό σκοπό την επαύξηση της ανταγωνιστικότητας των τριών Τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και την απόκτηση μιας νέας ταυτότητας εξωστρέφειας, με τη διασφάλιση ενός προγράμματος υψηλού επιπέδου εστιασμένου στην ολοκληρωμένη και διεπιστημονική προσέγγιση-θεώρηση και σε σύγχρονες πρακτικές.

Το Θερινό Σχολείο ακολουθεί τα πρότυπα διεθνών Θερινών Σχολείων και δίνει ένα δείγμα γραφής: πως το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, παρά τις περιδινήσεις που προκαλεί η δημοσιονομική και γενικότερα η οικονομική κρίση, έχει πλήρη συνείδηση της αποστολής και της ευθύνης του και την ικανότητα να εφαρμόσει τις καινοτόμες δράσεις που απαιτούνται για να αναπτυχθεί και να αποτελέσει πόλο έλξης σε τοπικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ξέρουμε ότι έχει πολύ ψηλά στη συνείδησή του ο Κεφαλλήνιος πολίτης το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και βασική επιδίωξη όλων μας είναι να διατηρήσουμε σε αυτό το υψηλό επίπεδο και, ει δυνατόν, σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο την υπόληψη των Τμημάτων μας ενώπιον της τοπικής και της ελληνικής κοινωνίας.

Κλείνοντας, ας μου επιτραπεί να πω ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στον Πρόεδρο και στους Αντιπροέδρους της Διοικούσας Επιτροπής, ΤΕΙ Ιονίων Νήσων για τη διαρκή κινητοποίησή τους υπέρ του Προγράμματος της Πολυνησιωτικότητας, στην ομάδα έργου (κ. Τσακαρέστου, κ. Ηλιάδη, κ. Κατερέλο, κ. Κονιδάρη, κ. Πολυκαλά), στην ομάδα της οικονομικής διαχείρισης (κ. Δανιηλίδου και κ. Χρυσομαλλίδη), στους Υπεύθυνους Επικοινωνίας και Τύπου στην Αθήνα και Κεφαλονιά (κ. Κούτση και κ. Κονιδάρη) και στην Διοικητική Υπεύθυνη (κ. Λεβεντάκου) για την πολύτιμη βοήθειά τους στην οργάνωση του Θερινού Σχολείου.  

Σας ευχαριστώ όλους!

 

 

 

 

 

                                                                                             espa_logo_dia_viou_mathisis