Ζάκυνθος: Παρουσίαση οπτικοακουστικών συνθέσεων βασισμένων στη φύση των Επτανήσων

 

afisa_sinavlias_zakinthos_310314


Μια ξεχωριστή εκδήλωση με οπτικοακουστικά έργα διοργανώνει στη Ζάκυνθο το Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στο πλαίσιο του έργου Οπτικοακουστική Οικολογία: Αποτύπωση του φυσικού περιβάλλοντος του Ιονίου Πελάγους σε μορφή Ψηφιακού Μουσείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014 και ώρα 17:00 στο Αμφιθέατρο του Νέου Κτιρίου του ΤΕΙ Ιονίων στη Ζάκυνθο (περιοχή Παναγούλα).

Η ημερίδα θα ξεκινήσει με ενημέρωση για την ιδιαίτερη φύση του έργου της Οπτικοακουστικής Οικολογίας, το οποίο συνίσταται στην καταγραφή των λεγόμενων «ηχοτοπίων», υπό την έννοια της διάσωσης του φυσικού περιβάλλοντος μέσω παρακολούθησης της διαχρονικής πορείας του ηχητικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, θα γίνει η παρουσίαση του καινοτόμου συστήματος «ψηφιακής εμβύθισης» ΑRTE270, ως το κατ’ εξοχήν μέσο αναπαραγωγής της πολυκαναλικής πληροφορίας η οποία έχει συλλεχθεί κατά τη διάρκεια των καταγραφών που έγιναν στο πλαίσιο της δράσης. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστούν τα οπτικοακουστικά έργα, τα οποία συνδυάζουν την πανοραμική προβολή του οπτικού υλικού με το σύστημα ηχητικής αναπαραγωγής surround 5.1.

Και τα τρία έργα που θα παρουσιαστούν έχουν συντεθεί αποκλειστικά από ήχους της φύσης των Επτανήσων, αφού στο πλαίσιο της δράσης έχει πραγματοποιηθεί εκτενής σειρά από υψηλών προδιαγραφών καταγραφές ήχου και εικόνας της φύσης. Ειδικά το έργο του Νίκου Σταυρόπουλου «Portrait Z΄» έχει ως πρώτη ύλη αποκλειστικά τα ζακυνθινά ηχοτοπία και αποτελεί τον καρπό της ηχητικής έρευνάς του στο νησί.

Πρόγραμμα

ΜΕΡΟΣ Α΄: Ρεαλιστική απεικόνιση τοπίων (πανοραμική προβολή με ήχο surround 5.1) - Α. Λουφόπουλος, Μ. Εμμανουήλ, Θ. Επιτήδειος, Φ. Μαραγκός

ΜΕΡΟΣ Β΄: Portrait Z’ – Νίκος Σταυρόπουλος (ηλεκτροακουστική μουσική, ηχητική αναπαραγωγή με σύστημα ηχείων surround  5.1)

ΜΕΡΟΣ Γ΄: The Fog – Α. Λουφόπουλος, Μ. Εμμανουήλ, Θ. Επιτήδειος, Φ. Μαραγκός (πανοραμική προβολή με ήχο surround 5.1)

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Δρ. Γεώργιος Π. Ηλιάδης, Επίκουρος Καθηγητής

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.