Σχολείο Σπόρων στην Κεφαλονιά

 

Στις 4 και 5 Απριλίου 2014 διοργανώθηκε Σχολείο Σπόρων στο Αργοστόλι με σκοπό τη διατήρηση και αξιοποίηση της γεωργικής βιοποικιλότητας της Κεφαλονιάς. Το Σχολείο συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και το δίκτυο «Αιγίλοπας» και φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας. Το Σχολείο απευθύνθηκε σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές, φοιτητές και επιστήμονες με συνείδηση των κινδύνων που απειλούν τους γηγενείς γενετικούς πόρους, καθώς οι τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες σιτηρών και κηπευτικών σταδιακά παραγκωνίζονται και τελικά χάνονται.

Κατά τη πρώτη ημέρα του Σχολείου, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την αξία του γενετικού υλικού ως ιστορικού, πολιτισμικού και πλουτοπαραγωγικού πόρου. Ο Δρ Κώστας Κουτής, μέλος του δικτύου «Αιγίλοπας» παρουσίασε τον γεωργικό γενετικό πλούτο και την παράδοση της γεωργίας στην Ελλάδα. Ο Δρ Παύλος Μπουχάγιερ, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, παρουσίασε τις δράσεις του για την καταγραφή παραδοσιακών καλλιεργειών και ποικιλιών των Ιονίων Νήσων. Στη συνέχεια, η κα. Σωτηρία Μήλλα, Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, περιέγραψε την πρωτοβουλία διάσωσης ποικιλιών αμπέλου της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης στη συλλογή που φιλοξενείται στη Βαλλιάνειο Γεωργική Σχολή. Ακολούθως, ο πρώην ερευνητής του «ΕΛΓΟ Δήμητρα» Δρ Φώτης Μπλέτσος ανέπτυξε το θεωρητικό υπόβαθρο και τις εφαρμοσμένες τεχνικές της σποροπαραγωγής.

Κατά τη δεύτερη ημέρα του Σχολείου, ο Δρ Μπλέτσος ανέπτυξε τη διατροφική, οικονομική και πολιτική σημασία της διατήρησης των τοπικών ποικιλιών κηπευτικών, ενώ ο Δρ Κουτής αναφέρθηκε στη διαδικασία επιλογής ποικιλιών σιτηρών, ψυχανθών και οπωροφόρων υιοθετώντας οικολογική προσέγγιση. Ακολούθως, η Δρ Μαίρη Ναθαναηλίδου, μέλος του δικτύου «Αιγίλοπας», ανέπτυξε την έννοια της οικολογικής γεωργίας μέσα στο πνεύμα της αξιοποίησης της γηγενούς βιοποικιλότητας, με έμφαση στην θεωρία και τις τεχνικές οικολογικής φυτοπροστασίας, αποθήκευσης και συντήρησης των σπόρων. Ως μελέτη περίπτωσης, προβλήθηκε βίντεο με την ιστορία του παραδοσιακού σιταριού Red Fife στον Καναδά. Στη συνέχεια, η Δρ Ναθαναηλίδου ανέπτυξε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των παραδοσιακών προϊόντων βιολογικής γεωργίας, ενώ ο Δρ Κουτής έκλεισε τον κύκλο των εισηγήσεων παρουσιάζοντας τις δραστηριότητες της τράπεζας σπόρων και του δικτύου παραγωγών «Αιγίλοπας».

Μετά από κάθε ομάδα εισηγήσεων, ακολουθούσε ανοικτή συζήτηση με συμμετοχή του κοινού πάνω στα θέματα που παρουσιάστηκαν. Το Σχολείο έκλεισε με μία ανοικτή συζήτηση για τις προοπτικές αξιοποίησης του φυτογενετικού πλούτου της Κεφαλονιάς και της δυνατότητας δημιουργίας τράπεζας σπόρων.

Το Σχολείο Σπόρων υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους. Η συμμετοχή του κοινού στο σχολείο ήταν ελεύθερη.

 

sxoleio_sporon1 sxoleio_sporon2 sxoleio_sporon3

 

 

 

espa_new