Εγκαίνια του Επιστημονικού Πάρκου Ζακύνθου

Εγκαίνια του Επιστημονικού Πάρκου Ζακύνθου: Μια Ελληνο-Νορβηγική Εκπαιδευτική και Ερευνητική συνεργασία στη Ζάκυνθο.

Η τελετή των εγκαινίων του Επιστημονικού Πάρκου Ζακύνθου θα γίνει την Τρίτη 12 Απριλίου 2011, και ώρα 11.00 πμ στο αγρόκτημα της οικογένειας Θεριανού στην Καλλιθέα-Ζακύνθου. Μετά τα εγκαίνια θα ακολουθήσει μεσημεριανό γεύμα στο αγρόκτημα της οικογένειας.

Ο Νορβηγός πρέσβης στην Ελλάδα κ. Sverre Stub και o Έλληνας Πρέσβης στη Νορβηγία κ. Αντώνιος Βλαβιανός, θα παραστούν στην τελετή των εγκαινίων και το μεσημεριανό γεύμα.

Το Επιστημονικό Πάρκο Ζακύνθου (Science Park Zakynthos) είναι μια Ελληνο-Νορβηγική συνεργασία με σκοπό την εκπαίδευση, την έρευνα και την επιχειρηματικότητα στο νησί της Ζακύνθου. Στόχος είναι η έρευνα πάνω σε βιώσιμα περιβαλλοντικά θέματα, όπως για παράδειγμα αυτό των υδάτινων πόρων. Το πρόγραμμα είναι μια συνεργασία μεταξύ του Νορβηγικού Πανεπιστήμιου Επιστημών Ζωής, του Τμήματος Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και του αγροκτήματος της οικογένειας Θεριανού στην Καλλιθέα-Ζακύνθου.

Νορβηγοί φοιτητές στη Ζάκυνθο τον Απρίλιο
Πρώτο μικρό βήμα της δράσης του Επιστημονικού Πάρκου Ζακύνθου αποτελεί η άφιξη Νορβηγών φοιτητών στη Ζάκυνθο προκειμένου να συμμετάσχουν σε ένα εντατικό πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, σχετικό με θέματα περιβαλλοντικής μηχανικής εφαρμοσμένης στις τεχνολογίες επεξεργασίας νερού. Τα εκπαιδευτικό πρόγραμμα οργανώνεται και καθοδηγείται από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών Ζωής σε συνεργασία με το Τμήμα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Το πρόγραμμα μαθημάτων που θα πραγματοποιηθούν στη Ζάκυνθο την εβδομάδα μεταξύ 10 και 17 Απριλίου 2011, είναι μέρος του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών (Μaster) του Νορβηγικού Πανεπιστήμιου Επιστήμων Ζωής με αντικείμενο «Περιβαλλοντική Μηχανική και Τεχνολογίες Νερού». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στην Αγγλική γλώσσα με τη συνδρομή εκπαιδευτικού προσωπικού και των δύο Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και θα είναι ανοικτό για παρακολούθηση και από τους ενδιαφερόμενους Έλληνες φοιτητές του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Ένα μεγάλο τμήμα των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του αγροκτήματος της Οικογένειας Θεριανού το οποίο θα λειτουργήσει ως πεδίο δοκιμής και πιλοτικής πρακτικής εφαρμογής των νέων περιβαλλοντικών τεχνολογιών.

Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό να υποστηρίξει τη συνεργασία
Ο σύλλογος Επιστημονικού Πάρκου Ζακύνθου, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε με σκοπό να παρέχει οικονομική υποστήριξη στους φοιτητές και στις ερευνητικές δραστηριότητες του Επιστημονικού Πάρκου Ζακύνθου. Οι στόχοι είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων και η επιδότηση βραβείων, εκ μέρους του ταμείου υποτροφιών «Σπύρος Θεριανός». Ο σκοπός του ταμείου υποτροφιών «Σπύρος Θεριανός» (που ανήκει και διασφαλίζεται από τον σύλλογο) είναι μέσα από την χορήγηση υποτροφιών και την επιδότηση βραβείων , να υποστηρίξει την ανταλλαγή φοιτητών και τις ερευνητικές δραστηριότητες στη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ελλάδας και της Νορβηγίας. Με τη συμμετοχή σας ως μέλη του συλλόγου υποστηρίζεται το έργο του Επιστημονικού πάρκου Ζακύνθου και του ταμείου υποτροφιών «Σπύρος Θεριανός».

Ο σύλλογος επιστημονικού Πάρκου Ζακύνθου λειτουργεί στη Νορβηγία (όπου είναι η διεύθυνση διαχείρισης), και την Ελλάδα.

Ο Σπυρίδων Θεριανός ήταν ένας Έλληνας φιλάνθρωπος από την Ζάκυνθο, αγρότης, πολιτικός με κοινωνικό όραμα, και πλούσια κοινωνική δραστηριότητα. Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΄σύστασης ιδρύματος για την υποστήριξη ίδρυσης του Ιονίου Πανεπιστημίου

Περισσότερες πληροφορίες για την αρχόμενη Ελληνο-Νορβηγική συνεργασία είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του Επιστημονικού Πάρκου Ζακύνθου

www.scienceparkzakynthos.org