Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διήμερης εκδήλωσης για την Επτανησιακή Λογοτεχνία


20140825_dsc_0232

 


Εκτεταμένα τα ρεπορτάζ των τοπικών ΜΜΕ για τη διήμερη εκδήλωση που διοργάνωσε το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων στην Κεφαλονιά με θέμα "Επτανησιακή Λογοτεχνία: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον", στο πλαίσιο της οποίας έγινε και η Τελετή Βράβευσης Επιφανών Επτανησίων.

Ενδεικτικά μεταφέρουμε το ρεπορτάζ της Σοφίας Στεφάτου από την Εφημερίδα Κεφαλονιά (http://efimeridakefalonia.gr/?p=43745):

Βράβευση κορυφαίων στην Πεσσάδα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με τίτλο «Επτανησιακή Λογοτεχνία παρελθόν, παρόν και μέλλον». Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Κέντρο Καλλιτεχνικής Δημιουργίας και Εκπαίδευσης «Κωσταντίνος Παρθένης», στην Πεσσάδα χθες το βράδυ.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Τελετή Βράβευσης Επιφανών Επτανησίων. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής απένειμε εκ μέρος του Ιδρύματος επιτηβέννιους επαίνους στα εξής πρόσωπα. Στον Γεράσιμο Αρσένη, πρώην Υπουργό Παιδείας και Ιδρυτή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ευχαριστήριας ομιλίας του τόνισε την ανάγκη της στήριξης του ΤΕΙ απο τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης, βραβεύθηκαν: ο Διονύσιος Βώρος Καθηγητής Χειρουργικής, ο Σπύρος Φλογαΐτης, καθηγητής στην Νομική Σχολή Αθηνών και δύο φορές υπηρεσιακός Υπουργός Εσωτερικών, ο Αναστάσιος- Ιωάννης Μεταξάς, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο ομότιμος καθηγητής, Διονύσιος Ζήβας, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Ακολούθησε προβολή της αναπαράστασης του ερειπίου σπιτιού τις οικίας Βαλσαμάκη.

Οι ομιλίες των συγγραφέων-καθηγητών
Στη συνέχεια οι ομιλητές της βραδιάς πήραν θέση για να ξεκινήσουν τις ομιλίες τους, τις οποίες προέδρευσε ο Γιάννης Μεταξάς. Πιο συγκεκριμένα την αρχή έκανε ο Γεράσιμος Ζώρας, Πρόεδρος Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την ομιλία του η οποία είχε τίτλο «Το Ιόνιο: Λίκνο και Έναυσμα Ποιητικό». Ύστερα το λόγο πήρε ο Σπύρος Βρεττός, συγγραφέας και Δρ. Φιλολογίας και αμέσως μετά ακολούθησε η Παρασκευή Κοψιδά Δρ. Φιλολογίας. Οι δύο αυτοί ομιλητές πραγματοποίησαν της ομιλίες τους που έφεραν τον τίτλο: «Λευκαδίτικη πεζογραφία. Ο μύθος στην τέχνη του μυθιστορήματος». Έπειτα ο λόγος δόθηκε στην Ευρυδίκη Ντούκα-Λειβαδά, συγγραφέα, που μας μίλησε για «Το Ιστορικό Μυθιστόρημα στην Κεφαλονιά». Συνέχισε η Λενέτα Στράνη, συγγραφέας με την ομιλία της με τίτλο «Λογοτεχνία και Επτανησιακό Γλωσσικό Ιδίωμα». Τέλος, μίλησε και ο Ηλίας Τουμασάτος, Δρ Ιστορίας για «Το παρόν και το μέλλον της Επτανησιακής Λογοτεχνίας», ο οποίος τόνισε κατά την ομιλία του τη σημασία που έχει το να υποστηρίξουμε τα νέα παιδιά στις προσπάθειες τους ασχοληθούν με την λογοτεχνία και την έκφραση της γλώσσας μας ενθαρίνοντας τα, ανεξάρτητα από το μέσο το οποίο μπορεί να μην είναι βιβλίο και να είναι κάποιο ψηφιακό μέσο όπως για παράδειγμα βίντεο διότι είναι οι αυριανοί μας λογοτέχνες. Οι ομιλητές ανέπτυξαν τα θέματα τους κατά τη διάρκεια των οποίων μας άλλοτε πρόβαλλαν εικόνες και αποσπάσματα έργων (ποιημάτων, πεζών), ενώ άλλοτε μας απάγγειλαν οι ίδιοι τα αποσπάσματα. Η εκδήλωση έκλεισε με υπέροχα τοπικά τραγούδια που μας τραγούδησαν κανταδόροι υπό την διεύθυνση του Παναγή Μπαρμπάτη, όπως «Το Καράβι» και «Η Πεσσαδιάνα». Μετά από την όμορφη μουσική ανάσα, μας προσέφεραν πλούσιο μπουφέ. Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην εκδήλωση ανάμεσά τους ο Δήμαρχος, Αλέξανδρος Παρίσης, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού-Πολιτισμού, Ευάγγελος Κεκάτος και ο νέος Περιφερειάρχης, Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

«Να κινητοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες»
Εμείς μιλήσαμε με τον πρώην Υπουργό παιδείας, Γεράσιμο Αρσένη, ο οποίος μας δήλωσε: «Η αποψινή βραδιά ήταν ιδιαίτερα τιμητική για μας. Αυξάνεται η δική μας υποχρέωση, να συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο των ΤΕΙ. Οι δυσκολίες είναι μπροστά μας και για αυτό πρέπει να κινητοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες για να βοηθήσω χρειάζεται να γίνει μία αναβάθμιση του επιπέδου των σπουδών να βοηθηθούν και οι φοιτητές. Πιστεύω ότι με τον ελληνισμό της διασποράς και τις τοπικές κοινωνίες μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ταμείο που θα χρηματοδοτήσει αυτές τις προσπάθειες και πιστεύω ότι το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων σε λίγα χρόνια θα μπορέσει να οργανώσει και πανεπιστημιακά προγράμματα για ξενόγλωσσους φοιτητές ( τα παιδιά τις διασποράς) που θα περάσουνε ένα χρόνο εδώ, το junior year. Αυτό είναι εφικτό και ελπίζω οι διοικούσα επιτροπή με την βοήθεια τις κοινωνίας να μπορέσει να το κάνει αυτό».

«Θα συνεχιστούν οι εκδηλώσεις του ΤΕΙ»
Επίσης μιλήσαμε με τον Πρόερο της Δ.Ε του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Ναπολέοντα Μαραβέγια και μας είπε: «Η σημερινή εκδήλωση αφιερωμένη στην σύγχρονη επτανησιακή λογοτεχνία, νομίζω πως ήταν επιτυχημένη. Ειπώθηκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα από τους ομιλητές μας τον κύριο Ζώρα καθηγητή Ιταλικής φιλολογίας, την κυρία Λενέτα Στράνη συγγραφέα από την Ζάκυνθο, την κυρία Κοψιδά και τον κύριο Βρεττό από την Λευκάδα, τον κύριο Τουμασάτο από την Κεφαλονιά και την κυρία Λειβαδά επίσης από την Κεφαλονιά, οι οποοίοι είχαν και πολύ ενδιαφέροντα θέματα. Στην εκδήλωση αυτή προηγήθηκε η βράβευση επιφανών επτανησίων πρώτα του κ. Αρσένη Υπουργού παιδείας, ο οποίος ίδρυσε αυτό ίδρυμα Ιονίων Νήσων, του κυρίου Βώρου καθηγητή χειρουργικής και άλλων επιφανών προσώπων. Επρόκειτο να βραβευθεί και ο κ. Ζίβας, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Γενικά πιστεύω πως οι εκδηλώσεις αυτές που διοργανώνει το ΤΕΙ έχουν μεγάλη επιτυχία και θα πρέπει να συνεχιστούν. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου απόψε και τους ευχαριστούμε όλους για την παρουσία τους».
Πράγματι ήταν μία πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα βραδιά και ευχόμαστε να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες διότι ήταν μια πρωτοβουλία τον ΤΕΙ που μας χάρισε όχι μόνο μια ευχάριστη βράδια, αλλά και αρκετή τροφή για σκέψη.


20140825_2015

Παραθέτουμε τους συνδέσμους και από ορισμένα ακόμη ρεπορτάζ για το θέμα:

Το Βήμα του Πολίτη

 

Ionian Press

 

Kefalonia News

 

Kefalonia News

 

Portoni.gr