«Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας»


Διεθνές επιστημονικό σεμινάριο για τη δημιουργική επιχειρηματικότητα

Kefalonia Co-Creation Workshop, Αργοστόλι, 13-15 Ιουνίου, 2014

Θέμα του σεμιναρίου: Συν-δημιουργώντας δημιουργικές πόλεις για όλους *


20140611_afisa_dimiourgiki_epixeirimatikotita_low

Μοιραστείτε μαζί μας μια συν-δημιουργική, καινοτόμα εμπειρία. Ένα όραμα για τις πόλεις του αύριο, πόλεις δημιουργικές για όλους μας.

Το τρίτο σεμινάριο συν-δημιουργίας (co-creation workshop) στην Ελλάδα και το πέμπτο σε διεθνές επίπεδο οργανώνεται στο Αργοστόλι, στην Κεφαλονιά, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Όλοι μαζί ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να συνεισφέρουμε στη δημιουργική ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και της ακαδημαϊκής έρευνας.

Οι εκλεκτοί καλεσμένοι του σεμιναρίου διερευνούν το καινοτόμο πεδίο της συν-δημιουργίας (co-creation) χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές μεθοδολογίες και δυνατότητες δικτύωσης ώστε να δημιουργήσουν νέες τεχνολογίες, νέες αγορές, νέες ευκαιρίες στο πλαίσιο της δημιουργικότητας, της αμοιβαιότητας, της βιωσιμότητας.

Η συν-δημιουργία στηρίζεται στην αρχή ότι ο ανατρεπτικός συνδυασμός ανθρώπων με σημαντικές δεξιότητες αλλά με τελείως διαφορετικό υπόβαθρο, μπορεί να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, ξεπερνώντας τα κατεστημένα. Θέτουμε προκλήσεις στα ερωτήματα, στις λύσεις, στον διαθέσιμο χρόνο. Κι όσο ο ενθουσιασμός κλιμακώνεται, τόσο η ιδιαίτερη εμπειρία της συν-δημιουργίας και των δραστηριοτήτων της για τον κοινό σκοπό δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα για όλους τους συμμετέχοντες. Σε ένα σεμινάριο συν-δημιουργίας δεν υπάρχουν θεατές. Μόνο δημιουργικοί συμμέτοχοι.

Στο σεμινάριο συν-δημιουργίας στην Κεφαλονιά συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, ερευνητές, επιχειρηματίες και εταιρείες, με στελέχη που καταφθάνουν απ’ όλο τον κόσμο. Στην καρδιά της κοσμοπολίτικης και συνάμα γραφικής πρωτεύουσας της Κεφαλονιάς, στο Αργοστόλι, αποδεχόμαστε την πρόκληση να συνεισφέρουμε τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις μας για τις πόλεις του αύριο. Κι όλα αυτά, με τη φιλοξενία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Αυτή η συν-δημιουργική πρωτοβουλία δίνει νέα πνοή στην πόλη, ενισχύοντας το επιχειρηματικό και το συνεργατικό πνεύμα στην οικονομία, τον πολιτισμό αλλά και την έρευνα.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε στο: btsaka@gmail.com.


Θέμα του σεμιναρίου: Συν-δημιουργώντας δημιουργικές πόλεις για όλους

Μέσα σε τρεις μέρες, κάτω από τον ελληνικό ήλιο, δίπλα στις δαντελωτές ακτές, οι συμμετέχοντες εργάζονται με στόχο να αναδείξουν μια νέα προοπτική για τις πόλεις του αύριο. Πόλεις δημιουργικές, για όλους.

Οι πόλεις του αύριο θα πρέπει να φιλοξενούν εκατομμύρια ανθρώπους που βιώνουν μια δύσκολη καθημερινότητα, εκατομμύρια νέους που προσδοκούν να διακριθούν. Η αποξένωση, οι απαρχαιωμένη διοίκηση και η έλλειψη πρωτοβουλιών από τους πολίτες θέτουν εμπόδια σε αυτό το μέλλον.

Χρειαζόμαστε κατάλληλες υποδομές, ευκαιρίες δικτύωσης, δράσεις και πρωτοβουλίες των πολιτών, μαζί με ένα πνεύμα συνεργασίας, με καινοτόμες οικονομικές δραστηριότητες, με κοινωνική επιχειρηματικότητα, με ευέλικτη διακυβέρνηση και κοινές ηθικές αξίες, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πρόσφορο έδαφος. Οι συμμετέχοντες μοιράζονται την τεχνογνωσία τους και εργάζονται μαζί για να φέρουν εφικτές προτάσεις.

Το Αργοστόλι είναι ένα ζωντανό παράδειγμα της ανάγκης για συν-δημιουργικές πρωτοβουλίες που θα αναζωογονήσουν την οικονομία μετά τις πρόσφατες αναταράξεις, οδηγώντας σε ανατρεπτικές καινοτομίες. Χρειάζεται, φυσικά, η συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και πρωτοβουλία από τους πολίτες. Μια από τις πιο σημαντικές συνεισφορές του σεμιναρίου είναι η κατάθεση οραματικών αλλά υλοποιήσιμων προτάσεων που απαντούν στις ανάγκες και τις προσδοκίες της πόλης για το μέλλον.

 

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.


 

Πρόγραμμα

 

Speakers

 

Ερωτήματα και προκλήσεις

 

Τόπος διεξαγωγής

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων, Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας 


https://www.google.com/maps/place/InKefalonia.gr/@38.172936,20.489504,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x135d87bb9bc25d9b:0x965d9b4d367e7b5a

 

 Το Σεμινάριο Συν-δημιουργίας της Κεφαλονιάς φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι, μόλις λίγα μέτρα μακριά από τη θάλασσα και το γεμάτο ζωή κέντρο της πόλης. Η διαμονή των συμμετεχόντων γίνεται σε ξενοδοχεία που απέχουν ελάχιστη ώρα με τα πόδια από τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ.


Συνεργαζόμενοι ακαδημαϊκοί φορείς

  • CCEBI/ CBS, Denmark 
  • Εργαστήριο Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων, Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών  
  • Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων, Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας. 

 

 

* Η επίσημη γλώσσα του σεμιναρίου θα είναι η Αγγλική


 

 

 

espa_new